Sep 112010
 


New-Orleans-9Música relacionada: «The Battle Of New Orleans»

La Guerra de 1812 va ser declarada pel Congrés d’Estats Units a Gran Bretanya el 18 de juny d’aquest any, posant de manifest alguns conflictes que no van quedar resolts per la guerra d’independència, que va tenir lloc dues dècades abans.
Causes: Restriccions en el comerç imposades durant la guerra de Gran Bretanya i França, dominada per Napoleó Bonaparte; l’empresonament de marins mercants nord-americans a mans de la Marina britànica, i les aliances dels britànics amb tribus indígenes durant l’expansió dels americans per territoris indígenes i cap a Canadà.
A principis del Segle XIX Estats Units encara mantenia llaços comercials de dependència amb Gran Bretanya. Europa estava controlada per l’imperi de Napoleó Bonaparte des de França, sent Gran Bretanya una de les poques nacions no sotmeses a aquest control. Amb una Europa dividida, Estats Units es mantenia neutral en el comerç, negociant amb ambdues parts.
Els mercants americans que suplien a ambdues parts de productes, eren capturats pels britànics, els qui qüestionaven el dret a la neutralitat.
D’altra banda, els britànics havien fet aliances amb les nacions indígenes desplaçades pels blancs nord-americans famolencs de territoris.
New-Orleans-6
La guerra es va dur a terme per mar, en atacs a vaixells mercants; mitjançant batalles terrestres i navals a la frontera canadenca, i en el Sud i el Golf de Mèxic en enfrontaments amb els indígenes que es van aliar amb els anglesos per no ser desplaçats a la força dels seus territoris d’origen.

Resultats: El conflicte va durar 32 mesos i Andrew Jackson, qui es convertiria en fundador del Partit Demòcrata i després president de la nació va emergir com un heroi militar en les seves campanyes contra els indígenes aliats amb els britànics.
La Guerra de 1812 va posar fi a les intencions de crear una Confederació Indígena i un estat indígena independent afavorit per Gran Bretanya.
Encara que va haver-hi invasió de territoris canadencs i nord-americans per ambdues parts, aquests van ser retornats amb el Tractat de Ghent, signat el 24 de desembre de 1814.
El conflicte va acabar amb els últims llaços colonials amb Gran Bretanya, demostrant la capacitat militar i econòmica d’Estats Units davant els ulls d’Europa.
L’etapa posterior va ser de prosperitat econòmica per a EUA, i un impuls a l’expansió cap a l’oest. New-Orleans-3