Sep 092011
 
(Limestone, Tennessee, 1786 – Sant Antonio, Texas, 1836)

Davy-Crockett-0

Música relacionada:  «Balad Of Davy Crockett»:

(Versió moderna)

(Versió antiga)

(3a Versió)

Música relacionada:  «Pancho Lopez»:

(Original)

(Versió antiga)

(2ª Versió)

Aventurer nord-americà. Nascut i criat a la frontera del sud-oest, representa el prototip del caçador en lluita contínua contra els indis.

En 1812-13 l’exèrcit va utilitzar els seus serveis com a explorador en la guerra contra els creeks. Les seves gestes li van proporcionar un prestigi entre els seus veïns, que va aprofitar per fer-se triar jutge de pau, coronel de milícies, representant en la Legislatura de Tennessee i, per fi, congressista en la Càmera de Representants (1827-31).

Crockett va ser triat en les files dels demòcrates, portant a Washington una mostra autèntica de l’estil rude i primari de l’Oest, sobre el qual es recolzava el projecte democràtic del president Jackson; però, massa violent i racista per als cànons de la política federal, va trencar amb Jackson per discrepàncies sobre la política que s’havia de seguir amb els indis.

Es va passar llavors a l’oposició whig, amb la qual va tornar a ser triat membre del Congrés en 1830-32. En aquells dies va recórrer la costa est donant mítings que consistien més aviat en un espectacle de narració d’històries del salvatge Oest.

Sempre a la recerca d’aventures, es va enrolar amb els rebels texans que lluitaven per independitzar-se de Mèxic i va morir en combat contra el general Santa Anna defensant el fort de l’Àlber (1836).

En els últims anys de la seva vida i, sobretot, després de mort, es va convertir en un símbol de l’esperit nacional americà tal com es revelava en les dures condicions de vida de l’Oest, sent manipulat fins a la sacietat pels diversos partits polítics.
Davy-Crockett-colage