Sep 122012
 Pocahontas-1Música relacionada: «Colores en el viento», «Colours Of The Wind», «Si no te conociera Pocahontas»
Va ser motiu d’una pel·lícula de Walt Disney i es va convertir en una bonica història d’amor, i com gairebé sempre en aquests casos, en una llegenda més o menys versemblant.

Pocahontas va ser la protagonista d’aquesta història d’amor que a molts ens agradaria reeditar. Els anglesos van arribar a terres americanes a fi d’apropiar-se de tot allò que els pogués ser útil per als seus fins d’expansió, incloent, evidentment, les propietats dels nadius.

Pocahontas va néixer aproximadament sobre l’any 1.595 en les proximitats de Jamestown, primer assentament anglès en el que avui és Virgínia als Estats Units. Filla d’un cap de la tribu dels Powhatan, el seu nom verdader va ser el de Matoaka, encara que els anglesos la coneixien com Pocahontas. (el sobrenom de Pocahontas significa travessa).

La història que ens expliquen els de la factoria Disney està basada en una llegenda però que manca de rigor històric, és cert que en aquell temps entre els colons del riu James va viure un tal John Smith, home aristocràtic anglès, aventurer i que va arribar a la colònia quan tenia setze anys amb la il·lusió de trobar el nou Daurat.

Tot comença amb l’arribada d’un misteriós vaixell de colons anglesos, capitanejat pel valent John Smith, els qui volien imposar la seva pròpia versió de la civilització.

El Governador Ratcliffe (David Ogden Stiers), és el líder enutjat de la Virgínia Cia., una persona que es diverteix usant els canons alegrement per anivellar els boscos. En un dels molts enfrontaments que van existir entre els anglesos i els nadius va ser fet presoner Jhon Smith sent condemnat al sacrifici. Entrant en la llegenda, Pocahontas, que en aquell temps comptava 13 anys, impressionada per l’anglès va intercedir davant del seu pare perquè li fos perdonada la vida, davant de la seva negativa i just en el moment en què anava a ser decapitat va recolzar el seu cap al costat de la seva per ser immolada, aquest fet va fer que se suspengués l’execució va ser el principi d’una pau duradora.

Pocahontas-2-colage2
Fins aquí la llegenda, però està documentat històricament que Pocahontas o Matoaka  va exercir un important paper mediador entre els colons anglesos i els indis Powhatan, unes vegades obligada i altres de pròpia iniciativa.

La tornada a Anglaterra, l’any 1.609, de Jonh Smith va fer que es deterioressin de nou les relacions i llavors el governador de la colònia anglesa, Samuel Argall, no va dubtar de fer presonera la filla del cap de la tribu amb l’esperança d’aconseguir una pau duradora.

En el seu captiveri es va convertir al protestantisme, es va guanyar les simpatías de la colònia i va captivar un distingit colon anomenat John Rolfe amb qui va contreure matrimoni previ beneplàcit del representant del Govern anglès, sir Thomas Dale, i del seu pare, cas insòlit coneixent el xenòfob i racista que són els saxons.

Aquesta unió va donar una llarga pau a la zona i a Pocahontas un fill que es va dir Thomas.

El 1.616 viatja a Anglaterra on va ser presentada al Rei Jacobo I Estuardo, rebent grans honors. Per a llavors ja era coneguda com Lady Rebeca. Quan preparava la seva tornada a terres americanes a l’any següent va contreure verola i va morir a Grasend, al comtat de Kent. En aquell moment va entrar a formar part d’un dels principals mites d’Amèrica del Nord. El 1995 la productora cinematogràfica Walt Disney va rodar una pel·lícula de dibuixos animats sobre Pocahontas, fent amb ella, que el món sencer conegués aquesta bonica figura de la història americana.

Pocahontas-6