Nov 122012
 


kokoline1Música relacionada: Kokopelli – Flauta

Kokopelli és conegut com a déu de la fertilitat en la mitologia dels americans natius del sud-oest dels Estats Units. Kokopelli és a més un antic déu dels indis Hopi de la fertilitat i la comunicació poderosa.

Entremaliat, curandero i compte contes, Kokopelli ha estat font de sorpresa durant segles i en diferents països.

Kokopelli encarna l’autèntic sud-oest nord-americà, el qual data de fa al voltant de 3000 anys d’antiguitat, quan es van tallar els primers petroglifos.

Encara que els seus autèntics orígens són desconeguts, aquest flautista i viatger «casanova» és una figura sagrada per a molts nadius del sud-oest nord-americà. La seva figura geperuda ha estat trobada en pintures i gravats en murs de roca i cantells rodats per tot el sud-oest nord-americà.

Hi ha molts mites sobre el famós Kokopelli. Un dels quals és que viatjava de llogarret en llogarret portant el canvi d’hivern a primavera, fonent les neus i portant la pluja per propiciar les collites. Es diu també que la gepa de la seva esquena representava els sacs de llavors i les cançons que portava.

La llegenda també explica que el so de la seva flauta simbolitzava el pas de l’hivern a la primavera. Es deia que la flauta de Kokopelli es podia escoltar en la brisa de primavera, mentre entrava la calidesa estival.

També s’explica que Kokopelli era la font de la concepció humana. La llegenda diu que tot el món ballaria i cantaria durant tota la nit quan escoltessin la flauta de Kokopelli.

Al matí següent fins i tot les donzelles estarien embarassades.

Qualsevol que sigui el verdader significat de Kokopelli, ha estat font d’inspiració musical i dansa, i ha repartit alegria als que l’envoltaven. Fins i tot avui, Kokopelli, amb la seva gepa i la seva flauta, és sempre benvingut a les cases dels nadius americans.

koko-group