Oct 052013
 

Alamo 7 batalla-del-alamo6 de Març de 1836. En una antiga missió espanyola, en la localitat de San Antonio de Béjar, coneguda com El Àlamo, a la província mexicana de Coahuila i Texas, avui Texas, es van enfrontar un grup de 184 colons locals contra varis milers de soldats mexicans liderats pel general Santa Ana.

Tres quartes parts de la població era d’origen nord-americà i desitjava regir-se per les lleis d’Estats Units. Entre els texans, a poc a poc s’havia anat instaurant la idea d’independitzar-se de Mèxic i formar un Estat. Les lluites es feien més freqüents, i, finalment, la presa pels colons de la missió va ser el detonant d’una aferrissada batalla en la qual van morir tots els que s’havien atrinxerat allí.Alamo 5 Santaanna1

El 23 de febrer va començar el setge. 13 dies va durar, fins a aquell fatídic 6 de Març. Aquella nit, mentre els rebels dormien, les tropes del general Santa Ana van assaltar la missió donant mort a qui allí es van trobar i iniciant el que després va acabar convertint-se en una llegenda per als propis nord-americans. Una llegenda que amb el pas del temps s’ha anat engrandint, fins a ocultar els veritables fets que allí van ocórrer.
Texas no deixava de ser territori mexicà fins llavors. No obstant això, Estats Units d’Amèrica reclamava els seus drets sobre aquell territori; a poc a poc, va ser introduint soldats i colons que van ser retallades amb idees d’independència el domini de Mèxic. La immigració des de EUA fins a la República Mexicana, el contraban d’armes, els esclaus, van ser motius suficients per pensar en la intrusió d’Estats Units al Govern Mexicà. A més, en aquella missió franciscana, els que van lluitar en ella, no ho van fer, com a compte la llegenda per uns ideals, sinó per la cerca de riqueses, doncs a alguns se’ls hi havia promès grans extensions de terreny una vegada independitzats. Tampoc la batalla final va ser com realment es va explicar, doncs les seves tres lideris principals, Travis, Bowie i Crockett no van tenir la mort que tan míticament s’ha explicat en pel·lícules.

Alamo 4Travis va morir poc després de començar la batalla, però no obstant això, es pensa que es va suïcidar abans de caure presoner dels mexicans.

Bowie, que patia de tuberculosi, va morir uns dies abans del setge, per la qual cosa ni tan sols va participar en la batalla final.

Crockett tampoc va morir esgrimint el seu rifle, ja sense bales, com si fos una maça i envestint als soldats mexicans. De fet, segons s’han descobert en dos diaris trets a la llum en 1975, i que, presumptament semblen ser veritables, a Crockett ho van trobar els soldats entre les dones, es va rendir quan van entrar els mexicans i fins i tot es va exculpar dient que ell no havia participat en la batalla. No obstant això, tal va ser la vergonya pel fet que un blanc (David Crockett) es rendís davant un mestís (Santa Ana) en una època en què es creia en la supremacia de l’home blanc sobre el negre i els mestissos (estàvem en plena època de l’esclavitud) que la història que es va explicar en els anys següents va ser diametralment oposada a la realment ocorreguda.Alamo 6 BatalladeElAlamo

Fora com anés la veritable història, la veritat és que el 14 de Març de 1836, Texas es va declarar independent de Mèxic, i amb prou feines un mes després, a l’abril d’aquell mateix any, Samuel Houston, al comandament de l’exèrcit de la autoproclamada República de Texas, va derrotar al general Santa Ana en San Julián. El mexicà va haver de signar un armistici a canvi de la seva vida, i Texas va passar a formar part dels Estats Units d’Amèrica l’any 1846.

La batalla explicada en castellà:


En nom de la llibertat:


La música: